הדבש שלנו
תכונות הדבש
חשיבותו של הדבש לאורך השנים הייתה בזכות מתיקותו, אבל גם עקב האפשרות לשמרו ולעשות בו שימוש תקופה ארוכה לאחר הרדייה למרות שלא היו אמצעי קירור ואחסון. הדבש איננו מתקלקל בדרך כלל ויש לו חיי מדף ארוכים מאוד. הדבש למעשה, הוא המוצר הטבעי היחיד בעל חיי מדף ארוכים מאוד ואפילו עד כדי אלפי שנים (דבש מוכן לאכילה בן 3,000 שנה נמצא בפירמידות ודבש בן 2,000 שנה נמצא במצדה).
המרכיב העיקרי בדבש הוא הסוכרים ( כ-80%), המספקים אנרגיה זמינה לגוף. רמת הסוכר הגבוהה בדבש שומרת על איכותו ומונעת את התפתחותם של חיידקים בתוכו. תכונות הדבש נקבעות על פי מקור הצוף שאספו הדבורים.
בדבש מצויים רכיבי מזון חיוניים החשובים לחי כמו לצמחים, ומכאן ברורה העדפת השימוש בדבש להמתקה על פני הסוכר הלבן שאין בו דבר מלבד סוכרוז. הדבש בעל מתיקות גבוהה יותר מסוכר ולמרות זאת ערכו הקלורי נמוך יותר, להשוואה הסוכר מכיל 400 קלוריות במאה גרם, בעוד הדבש מכיל רק 304 קלוריות למשקל זהה.
בדבש ניתן למצוא את הויטמינים B1 (תיאמין), 2 B ריבופלאבין), B3 (ניאצין), 5 B (חומצה פאנטוטאנית) B6 (פירידוקסין) 8 B (ביוטין) B9 (חומצה פולית) וויטמין C (חומצה אסקורבית). כמו כן מצויים בו המינרלים: סידן, זרחן, מגנזיום, מנגן, כלור, ברזל, נחושת, אשלגן, צורן, גפרית, נתרן ועוד. למינרלים ולצבע הדבש יש קשר הדוק. שלמרות שצבעו של הדבש קשור בדרך כלל לקרטנואידים, הנה ככל שצבעו של הדבש כהה יותר, כך גבוהה בו כמות המינרלים.
סוגי דבש
- דבש הדרים – בלב ליבם של פרדסי צפון הנגב הפורחים באביב שוכנת המכוורת שלנו . ריחות הפריחה משפיעים על ניחוחו וטעמו של הדבש דבש ההדרים מזכיר בטעמו טעמי ילדות. דבש זה נרדה בעיקר באביב עם תום עונת הפריחה.
עם ההדרים נמנים התפוז, הלימון, הקלמנטינה, האתרוג, הפומלה, הפומלית ורבים אחרים.
בעל קלילות ומתיקות בינונית. צבעו זהוב בהיר. רב גוני בטעמיו ומתאים לעוגות, מאכלי בצק וצלייה של בשרים עדינים.
- דבש פרחי בר אביב – דבש פרחי אביב הינו דבש איכותי, עדין ומתוק שאותו מכינות הדבורים בתקופת האביב.
לדבש פרחי אביב צבע ענבר יפייפה וטעמו מתוק ונפלא, דבש הנאסף ממגוון פרחי בר אביביים, בחודשים מרץ – מאי. מגוון הפרחים הרב מהם נאגר הדבש, יוצר טעם עשיר ובעל מרקם חמאתי וטעים. לדבש פרחי האביב יש צבע כהה יותר וטעמו עמוק יותר ובעל חריפות מעודנת.
- דבש פרחי בר קיץ – דבש פרחי בר קיץ מכיל מגוון נרחב של מינרלים, ויטמינים וחומצות אמינו. רדייה זו היא בעלת ערכים תזונתיים ותרפויטיים ייחודיים, זאת עקב פריחת שלל פרחי בר שתקופת פריחתם היא שלהי הקיץ. זמן האיסוף של דבש זה הוא בחודשים יולי-אוגוסט.
- דבש אבוקדו – מן הכוורות הנמצאות במטעי האבוקדו נרדה דבש יחודי ואיכותי. גוונו כהה יותר משאר סוגי הדבש האחרים ומרקמו סמיך הודות לשפע חומצות השומן החיוניות בפרי האבוקדו. הוא נקרש לאט מאוד יחסית לזנים השונים. עשיר בסידן, אשלגן, ברזל וויטמינים C , A ,B ,B2, ו-B3. דבש האבוקדו מומלץ כתוספת לתבשילי קדרה, רטבים לסלט ומאכלים חורפיים.
- דבש קוצים – דבש שנאסף משטחי מרעה העשירים בדרדר, קיפודן וקוצים נוספים הפורחים בחודשים יוני-אוגוסט. לדבש זה טעם עדין וארומה ייחודית, והוא מסייע לפעילות התקינה של מערכת העיכול. דבש זה בעל צבע זהוב עמוק קצת זרחני.
- דבש אקליפטוס – דבש דבורים טהור מפרחי אקליפטוס מתאפיין בצבע חום זהוב ובטעם ארומטי. המרכיבים הפעילים מצויים באקליפטוס קיימים גם בדבש המופק מפרחיו העשירים ובמיוחד בצוף ובאבקת פרחים. דבש דבורים טהור מפרחי אקליפטוס מכיל בתוכו אבקת פרחים ופרופוליס ועל כן הוא עשיר מאד בתכונות תרפויטיות תזונתיות. מתאים לצליות בשרים קיציות.