חשיבותו של הדבש לאורך השנים הייתה בזכות מתיקותו, אבל גם עקב האפשרות לשמרו ולעשות בו שימוש תקופה ארוכה לאחר הרדייה למרות שלא היו אמצעי קירור ואחסון. הדבש איננו מתקלקל בדרך כלל ויש לו חיי מדף ארוכים מאוד. הדבש למעשה, הוא המוצר הטבעי היחיד בעל חיי מדף ארוכים מאוד ואפילו עד כדי אלפי שנים (דבש מוכן לאכילה בן 3,000 שנה נמצא בפירמידות ודבש בן 2,000 שנה נמצא במצדה).
המרכיב העיקרי בדבש הוא הסוכרים ( כ-80%), המספקים אנרגיה זמינה לגוף. רמת הסוכר הגבוהה בדבש שומרת על איכותו ומונעת את התפתחותם של חיידקים בתוכו. תכונות הדבש נקבעות על פי מקור הצוף שאספו הדבורים.
בדבש מצויים רכיבי מזון חיוניים החשובים לחי כמו לצמחים, ומכאן ברורה העדפת השימוש בדבש להמתקה על פני הסוכר הלבן שאין בו דבר מלבד סוכרוז. הדבש בעל מתיקות גבוהה יותר מסוכר ולמרות זאת ערכו הקלורי נמוך יותר, להשוואה הסוכר מכיל 400 קלוריות במאה גרם, בעוד הדבש מכיל רק 304 קלוריות למשקל זהה.
בדבש ניתן למצוא את הויטמינים B1 (תיאמין), 2 B ריבופלאבין), B3 (ניאצין), 5 B (חומצה פאנטוטאנית) B6 (פירידוקסין) 8 B (ביוטין) B9 (חומצה פולית) וויטמין C (חומצה אסקורבית). כמו כן מצויים בו המינרלים: סידן, זרחן, מגנזיום, מנגן, כלור, ברזל, נחושת, אשלגן, צורן, גפרית, נתרן ועוד. למינרלים ולצבע הדבש יש קשר הדוק. שלמרות שצבעו של הדבש קשור בדרך כלל לקרטנואידים, הנה ככל שצבעו של הדבש כהה יותר, כך גבוהה בו כמות המינרלים.